The Weavers

Hoe ijswaterkoeling bij een melkveehouderij zorgt voor betere melkkwaliteit en bedrijfszekerheid

Sinds de overstap naar robotmelken in 2019 heeft de Aston Pool Farm in Staffordshire duidelijke verbeteringen gezien. Na de overstap van de eerdere Herringbone-melkstal en DX-tank (direct expansion) is de productie van de hele kudde van 114 koeien gestegen met ongeveer 20% – een verbazingwekkende hoeveelheid.

“De koeien reageerden direct,” zegt Matt Weaver, bedrijfsmanager. “Hun algemene houding was veel ontspannener en tevredener dan daarvoor. De koeien wilden actief worden gemolken en we zitten nu op een gemiddelde van meer dan drieënhalve melking per koe per dag.”

Terwijl robotmelken onmiddellijke voordelen opleverde, benadrukt Matt zijn nieuwe koeloplossing als een essentieel onderdeel van het recente succes. Hij besloot een end-to-end melk- en koeloplossing van Fullwood Packo aan te schaffen, en hun geavanceerde, geautomatiseerde melkrobot, de M²erlin, werd de primaire melkopstelling van het bedrijf. Dit omvatte ook de unieke koeloplossing: IJswaterkoeling.

IJswaterkoeling

IJswaterkoeling versnelt het koelproces door het gebruik van ijswater. Hierdoor verloopt de koeling twee keer zo snel, zodat melkveehouders meer melk kunnen verzamelen en tegelijk kunnen profiteren van een lager elektriciteitsverbruik om kosten te besparen.

“Het koelen gaat nu heel snel,” zegt Matt. “Het water rondom de bulktank heeft continu de juiste temperatuur, en zodra de melk uit het buffervat komt, koelt die heel snel af.”

Matts oorspronkelijke doel was het vinden van een nieuw melksysteem, maar hij investeerde in ijswaterkoeling omdat dit een perfecte aanvulling op zijn nieuwe robotinstallatie was. Hoewel hij de voordelen kende, was hij toch verbaasd toen hij ontdekte wat een enorm verschil ijswaterkoeling maakte voor zijn bedrijf:

“Vroeger begonnen we in de stal met melken in een lege bulktank en het kon een halfuur tot een uur duren – of langer – totdat de gewenste temperatuur was bereikt. En nu? Nu is het een kwestie van minuten.”

Eén aspect dat Matt aansprak, was een essentieel verschil tussen ijswaterkoeling en zijn vroegere DX-tank: ijswaterkoeling garandeert dat er geen kans is op bevriezen, ongeacht de hoeveelheid melk in de tank.

“Als er in een DX-tank een klein volume zit, kan het koelen niet starten,” zegt Matt. “Als in een DX-tank het koelen werd gestart met te weinig melkvolume, ging zich bevroren melk opbouwen. Als de melk de volgende dag werd verzameld, ging een bepaald volume melk verloren dat in bevroren toestand aan de tank bleef plakken. Dat is een belangrijke overweging bij robotmelksystemen, aangezien de tank langzamer volraakt dan bij een conventioneel stalsysteem.”

Voor Matt heeft ijswaterkoeling diverse voordelen. Praktisch gezien zorgen bevroren melkresten in een DX-tank ervoor dat het waswater afkoelt tijdens het reinigen, waardoor het wassen lastiger is en minder grondig gebeurt. Belangrijker is dat de nieuwe Fullwood Packo-koelapparatuur zorgt dat elke druppel verzamelde melk – het kostbaarste bezit van een melkveehouderij – bewaard en veilig blijft.

“We zitten nu in een situatie waarin we nooit ijs in de tank hebben,” zegt Matt. “Dat betekent dat er goed gereinigd kan worden en dat we absoluut geen volume verliezen.”

Feiten over het bedrijf

  • 114 koeien
  • Kudde bestaat uit Holstein en Brown Swiss
  • Gemiddeld 40 liter per koe per dag
  • Er worden M²erlin-robots en ijswaterkoeling van Fullwood Packo gebruikt

 

Bedrijfszekerheid

Het is voor veel mensen makkelijk om te denken dat alle tanks ongeveer hetzelfde zijn en dezelfde voordelen bieden. Het is toch alleen maar een vat om je melk in op te slaan. Matt ziet dat anders. IJswaterkoeling is een zeer waardevol en essentieel onderdeel gebleken van het hele melkproces in het bedrijf.

“De voordelen van robotmelken eindigen niet met de robot,” zegt Matt. “Tot nu toe hebben we betere celtellingen en lagere bacterietellingen geregistreerd. We melken nu 38 tot 42 kilo per koe per dag, tegenover 27 tot 28 kilo in de stal. Koeling is de slotfase van dat proces – waarom zouden we aan het eind een risico nemen met het product van ons harde werken?”

Zonder een betrouwbaar koelsysteem levert in feite elke melkverzameling een zeker risico op. Dankzij ijswaterkoeling kan Matt zorgen dat elke druppel melk – en alle extra voordelen die ze hebben ervaren sinds hun melkoplossing is verbeterd – veilig bewaard blijft.

“Omdat we weten dat het systeem speciaal is ontworpen om de meest voorkomende problemen van andere koeloplossingen te voorkomen, hoeven we ons geen zorgen te maken,” voegt Matt eraan toe. “Ons bedrijfsproces kan soepel en zorgenvrij verlopen. Dat geeft ons absolute bedrijfszekerheid.”

Download your brochure

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download your brochure

See how M²erlin, our automated robot, can improve milking results on your farm.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.