Jo Rutsaert

Veehouder(s)/ eigenaar(s): Familie Rutsaert – Goethals
Locatie: Wingene
Activiteiten: melkkoeien + jongvee + varkens
Melksysteem: 1 Fullwood Packo M²erlin

Nieuwe M²erlin melkrobot in hun bestaande melkveestal

Sinds 2004 baat Jo Rutsaert samen met zijn vrouw Anneleen een bedrijvig landbouwbedrijf uit te Wingene. Voor hen werd dagelijks meer dan vier uur melken en het verouderen van de huidige melkstal te arbeidsintensief. “Ons eerste idee was om een nieuwe stal te bouwen voor meer gebruiksgemak, efficiëntie en hogere opbrengsten.”, vertelt Jo, “Maar toen kwam Fullwood Packo met een voorstel om onze bestaande melkstal niet uit te breiden maar te vervangen door een M²erlin melkrobot.” Na het bezoeken van een bedrijf in een gelijkaardige situatie waren we overtuigd om een M²erlin melkrobot te plaatsen in onze bestaande melkveestal. “Onze installatie werd opgestart half februari 2021 en tot vandaag zijn we nog steeds zeer tevreden over deze keuze.” vertelt Jo overtuigd.

Robotmelken heeft voor familie Rutsaert echt een verschil gemaakt. Hun koeien zijn comfortabeler en gezonder. Dankzij de verschillende sensoren en het diermanagementpakket kunnen ze snel en makkelijk zieke koeien opsporen en behandelen. Met de slimme technologie hebben ze een dieper inzicht in hun bedrijf gekregen. Voor het robotmelken werden de verschillende melkcomponenten slechts geregistreerd door maandelijkse melkcontrole. Nu worden deze parameters tijdens elke melkbeurt gemeten, op die manier is er een continue controle op de gezondheid en de toestand van de veestapel. “Als we iets aanpassen aan het rantsoen van onze koeien, dan merken we dit meteen aan onze resultaten. Dankzij de M²erlin kunnen we nu steeds korter op de bal spelen.” verklaart Jo.

Jo en Anneleen zijn ervan overtuigd dat robotmelken meer tijd vrijmaakt voor een goede balans tussen werk en privéleven. “Dankzij de M²erlin is het dagelijks leven op het bedrijf minder gestrest en meer comfortabel, zowel voor onszelf als voor onze koeien.”, getuigd Jo. Bovendien merken ze op deze korte tijd al een productiestijging en persistentere melkcurve. Vooral vaarzen en verse koeien produceren nu al meer doordat de robot ze frequenter worden gemolken en de koeien steeds ontspannen blijven. “We hadden nooit gedacht dat we door deze beperkte aanpassingen in onze bestaande stal zo een arbeidsdaling en productiestijging zouden ervaren.” bevestigt familie Rutsaert.

Heeft dit verhaal ook uw interesse opgewekt? Contacteer ons en onze experten komen graag bij u langs.

Download your brochure

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download your brochure

See how M²erlin, our automated robot, can improve milking results on your farm.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.