Jasper Van ‘t Oever

Veehouder(s)/ eigenaar(s): Familie Van ‘t Oever
Locatie: Kampen – NL
Veestapel: 95 melkkoeien
Melksysteem: 2 Fullwood Packo M²erlin
Gemiddelde productie: 36 liter per koe per dag

 

Familiebedrijf ziet na de overstap op robotmelken de opbrengsten stijgen met meer dan 10%

Bij het familiebedrijf Van ‘t Oever in Nederland zijn de opbrengsten sterk gestegen: ze kwamen ver uit boven de bescheiden verwachtingen met een minimaal gemiddelde van 10.400 liter per koe per jaar. Met 95 koeien betekent dit een opbrengststijging van ongeveer 10% ten opzichte van vroeger. De groei in opbrengst is zover gestegen dat het bedrijf momenteel de toekomstige aanschaf van een grotere tank overweegt, wat ondenkbaar was voordat ze waren gestart met de oplossing voor robotmelken.

Robotmelken heeft uitstekende resultaten voor de onmiddellijke toekomst opgeleverd, maar Jasper, die in het bedrijf werkt als partner van zijn ouders naast een landbouwstudie aan de universiteit, verwacht dat het systeem tevens een degelijke basis zal vormen voor hun langetermijnstrategie, niet alleen in termen van productie, maar ook in termen van hun werkende leven. “Ik heb een uitstekende balans tussen werk en privéleven dankzij robotmelken,’ zegt Jasper. “Er is geen piekbelasting zoals bij traditioneel melken, en we kunnen onze veestapel digitaal bewaken met geregistreerde gegevens om betere besluiten te nemen. Het werkt voor ons heel goed. We hebben opnieuw nagedacht over wat er mogelijk was.”

De koe op de eerste plaats

De melkwerklast in Jaspers bedrijf werd aanvankelijk onhoudbaar nadat zijn vader een schouderblessure had opgelopen. Jasper besloot dat robotmelken een zinnige volgende stap was. Hij sprak met andere melkveehouders in de buurt en vroeg hoe zij molken. Zo hoorde Jasper over M²erlin, de geavanceerde geautomatiseerde robot van Fullwood Packo.

Jasper koos voor deze oplossing vanwege de filosofie waarin de koe op de eerste plaats komt. In het bedrijf zijn Jasper en zijn familie er altijd van overtuigd geweest dat gezondere koeien betere melk produceren, en deze benadering van robotmelken past uitstekend bij hen. Na de installatie van twee M²erlin-melkrobots merkte Jasper al direct een verschil. Terwijl het productieniveau steeg, maakten de koeien een meer tevreden en ontspannen indruk vanwege de vrijwel geruisloze elektrische arm en de natuurlijke doorstroming van de koeien tijdens in- en uitloop. De machinesensoren lieten bovendien duidelijke gezondheidsvoordelen zien. “We zagen een hogere melkproductie, maar ook een sterk verbeterde koegezondheid. Het aantal gevallen van mastitis ging omlaag en we gebruiken minder antibiotica.”

Dagelijks leven

“We melken de hele veestapel in één groep, omdat dit voor koeien de minste stress oplevert,” zegt Jasper. “We geven ze twee verschillende concentraties voer en we bieden bijvoeding met ruwvoer bij de voederbak.”

Voor Jasper waren de voordelen van robotmelken vanaf de eerste dag al duidelijk: “De werklast is duidelijk verminderd, waardoor ik mijn studie veel beter kan combineren met het werk in het bedrijf.

Dankzij de slimme sensoren, heeft robotmelken het bedrijf ook geholpen om snel koeien op te sporen die extra aandacht nodig hebben, en te zorgen voor een betere gezondheid in de hele veestapel. “Het is opvallend hoeveel baat jonge koeien erbij hebben,” zegt Jasper. “De productie is omhooggegaan en de celgetal is gedaald tot ongeveer 130.”

Vooruitkijken

Momenteel doen Jasper en zijn vader al het praktische werk in het bedrijf, terwijl zijn moeder de administratie verzorgt. Hij is van mening dat robotmelken niet alleen een verbetering is geweest voor zijn koeien en bedrijf, maar ook heeft gezorgd voor een meer productieve en winstgevende omgeving die klaar is voor de toekomst.

“We hebben een tank van 10.000 liter,” voegt Jasper eraan toe. “Voordat we met robotmelken waren gestart, kwam die tank nooit vol. Nu is de melkproductie gestegen naar 32 tot 36 liter per koe per dag. We zullen in de toekomst waarschijnlijk moeten investeren in een nieuwe tank, omdat deze gewoon niet groot genoeg is.”

“Robotmelken heeft echt een verschil gemaakt voor ons bedrijf. Ik kan geen enkel nadeel bedenken. Onze koeien zijn comfortabeler en gezonder. Onze melkkwaliteit en melkopbrengsten zijn nog nooit zo hoog geweest. Met de slimme technologie hebben we een dieper inzicht in ons bedrijf gekregen en is de opbrengst gestegen met meer dan 10%. Maar dat is nog niet alles. Doordat het robotmelken meer tijd vrijmaakt voor een betere balans tussen werk en privéleven, heeft robotmelken het dagelijks leven in het bedrijf minder gestrest en meer comfortabel gemaakt, zowel voor onszelf als voor onze koeien. We presteren niet alleen meer, we genieten ook meer.”

 

Meer informatie: https://fullwoodpacko.com/be-nl/oplossingen/robotisch-melken/

Download your brochure

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download your brochure

See how M²erlin, our automated robot, can improve milking results on your farm.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.